Καρκίνος του Προστάτη
Ουρολογικές παθήσεις - Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία.
Περιγραφή
Ο καρκίνος του προστάτη (Κτ.Π) είναι η πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα της 3ης ηλικίας και η δεύτερη σε σειρά συχνότητας αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες αυτών των ηλικιών.Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι κάθε 2min.(λεπτά της ώρας) διαγιγνώσκεται μια καινούργια περίπτωση καρκίνου του προστάτη (Κτ.Π) και κάθε 15min.(λεπτά της ώρας) ένας άνδρας πεθαίνει από Κτ.Π.
Το 10% των ανδρών άνω των 50 ετών θα διαγνωσθούν με Κτ.Π και το 3% αυτών θα πεθάνουν απ’ αυτήν την αιτία. Ο αριθμός των περιστατικών συνεχώς αυξάνεται για δύο βασικούς λόγους:
1ον. Ο μέσος όρος επιβίωσης έχει σημαντικά αυξηθεί (δηλαδή οι άνθρωποι τώρα ζουν περισσότερα χρόνια) και επομένως η νόσος διαγιγνώσκεται πιο συχνά καθ’ ότι είναι νόσος ως επί το πλείστον των ηλικιωμένων.
2ον. Τα διαγνωστικά μέσα έχουν εξελιχθεί και με την χρήση αφ’ ενός του PSA (Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου) και αφετέρου των Υπερήχων (Διορθικό Υπερηχογράφημα) και Προστατικών Βιοψιών, φθάνουμε πιο έγκαιρα στον εντοπισμό και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.
Η δακτυλική εξέταση του προστάτη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην άμεση εκτίμηση ενός διογκωμένου προστάτη και κάποιες φορές αρκεί και μόνη της αυτή η εξέταση για να θέσει τη διάγνωση του Κτ.Π.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Κτ.Π;
Πρέπει να πούμε ότι τα συμπτώματα του Κτ.Π είναι ελάχιστα ή και καθόλου στα αρχικά στάδια της νόσου και κυρίως αφορούν σε: Δυσκολία στην ούρηση, Συχνουρία, Νυχτουρία (δηλαδή βραδυνή έγερση για ούρηση). Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι τα ίδια όπως και στην καλοήθη υπερτροφία, γι΄ αυτό και χρειάζεται ουρολογική εκτίμηση για να διευκρινισθεί το αίτιο. Σε πιο προχωρημένα στάδια: Παρατηρείται αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα καθώς και ενοχλήσεις στα οστά και στην μέση.Πώς θα γίνει η διάγνωση του Κτ.Π;
O ουρολόγος θα εξετάσει τον προστάτη με την δακτυλική εξέταση και θα στείλει αίμα στον μικροβιολόγο για να ελέγξει την τιμή του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Αν ένα από τα δύο είναι μη φυσιολογικό και τέθει την υποψία για Κτ.Π, ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί η ύπόνοια Κτ.Π είναι η βιοψία του Προστάτου. Σχετικά με το PSA, πρέπει να γνωρίζουμε ότι φυσιολογική τιμή είναι από 0-2ng/mL και αν είναι υψηλότερο από >2ng/mL o ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το PSA,όπως είναι:- η Καλοήθης υπερτροφία του Προστάτη (ΚΥΠ) που συνοδεύεται με ατελή κένωση της κύστης
- οι φλεγμονές (προστατίτιδες)
- οι καθετηριασμοί της κύστεως κλπ.
Ο Ρόλος του PSA στην πρώιμη διάγνωση
Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), που είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το έτος 1979 (από τους Wang και συνεργάτες), είναι μια ειδική πρωτεΐνη που ευρίσκεται αποκλειστικά μέσα στα προστατικά κύτταρα και που ελευθερώνεται μέσα στην κυκλοφορία και ανιχνεύεται στο αίμα όταν κάποια παθολογική αλλοίωση συμβαίνει στον προστάτη (φλεγμονή, λιθίαση, κακοήθεια προστάτη κλπ).Ισχύει βεβαίως και το αντίθετο: Εάν ένας ασθενής έχει φυσιολογικό PSA και στην δακτυλική εξέταση ο ουρολόγος ψηλαφά μια ανωμαλία (σκληρή περιοχή) του προστάτη τότε πάλι ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε βιοψίες.
Η βιοψία του προστάτου
Η βιοψία του προστάτου, όπως είπαμε είναι η μοναδική έγκαιρη μέθοδος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη του Καρκίνου του Προστάτου. Η εξέλιξης των υπερήχων τις τελευταίες 2 δεκαετίες επέτρεψαν την λεπτομερή απεικόνιση με υπερήχους του εσωτερικού του προστάτη αδένα, με την χρήση ενός ηχοβολέα που περνά μέσα απ’ το ορθό και ‘ακουμπώντας’ πάνω στο όργανο μπορεί να μας δώσει ευκρινέστατες εικόνες και έτσι να ‘φωτογραφίσει ύποπτες περιοχές που δεν μπορεί να ψηλαφήσει το δάκτυλο του ιατρού.Έτσι με την βοήθεια μιας ειδικής βελόνας που προσαρτάται πάνω στην κεφαλή του υπερήχου, ο ειδικός εκπαιδευόμενος ουρολόγος λαμβάνει τεμάχια ιστού (προστάτη) από τις εν λόγω περιοχές και τα εξετάζουμε στο μικροσκόπιο για να πούμε με σιγουριά αν ο προστάτης έχει προσβληθεί από καρκίνο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση του Κτ.Π αυξάνει κατακόρυφα το ποσοστό αποτελεσματικής αντιμετώπισης αλλά και ίασης, σε πολλές περιπτώσεις, της νόσου και όλο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σ’ όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί τα πολύτιμα αυτά διαγνωστικά εργαλεία ώστε να φθάσει νωρίτερα στην ανίχνευση ενός τόσο συχνού προβλήματος για τον άνδρα.
Περισσότερα για τη βιοψία του προστάτου μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Ποια είναι η θεραπεία του Κτ. Προστάτου;
Α: Στην ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΗ (πρώιμο) νόσο (ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ)Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Ριζική προστατεκτομή, που σημαίνει ολική αφαίρεσις του προστάτου και όλων των γύρω ιστών, με πολύ καλά αποτελέσματα.
- Εξωτερική ακτινοβολία
- Βραχυθεραπεία (κυρίως για προστάτες μικρούς, που δεν ξεπερνούν τα 40γραμμάρια μέγεθος)
- Ορμονοθεραπεία, με μορφή ενδομυϊκών ενέσεων που χορηγούνται κάθε τρίμηνο
Aυτό που είναι σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών και σε περίπτωση Οικογενειακού Ιστορικού Κτ.Π ακόμα νωρίτερα, δηλαδή από ηλικίας 40 ετών, ότι πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη τους και να κάνουν τακτικό έλεγχο του PSA, ώστε η ανίχνευση της νόσου να γίνεται έγκαιρα, τότε που οι θεραπευτικές επιλογές είναι σαφώς περισσότερες και οι πιθανότητες αντιμετώπισης και μάλιστα Ίασης της νόσου είναι πολύ Υψηλές!